zondag 21 oktober 2012

't Schorre, een ander stukje bedreigd erfgoed? of de druk van het bos.

We zouden vergeten dat Oostende zoveel meer is dan alleen de stad. We hebben met de schorre op Stene ook nog een ongelooflijk mooi maar ongekend stuk natuurgebied.

Stene Dorp was vroeger een echt landbouwdorp. Volledig omgeven door prachtige landerijen. Na de fusie tussen Stene en Oostende wou de stad het dorpskarakter van Stene zeker behouden. Denk maar aan de activiteiten in het kader van het jaar van het dorp in 1976. In het centrum van het dorp hadden we met boerderij De Lange nog lang een actieve boerderij.
Maar het huidige Stadsbestuur wou onder het credo, "Oostende heeft meer ruimte nodig" Stene Dorp verstedelijken. Het begon met de bouw van de nieuwe pastorij en de afbraak van de dorpsschool. Maar al snel werden landbouwgronden ingepalmd voor de aanleg van sportpark 't schorre en het stadsrandbos. Blijkbaar zal binnenkort zal het laatste Oostendse lanbouwbedrijf verdwijnen doordat de boer hij z'n bedrijf niet meer mag overlaten aan z'n zoon. Ik vraag me hierbij 2 zaken af. Dit om plaats te maken voor stadsrandbos en recreatieruimte.

Ik heb hier voordien nooit bij stilgestaan, maar  leven we nu eigenlijk niet onder de dictatuur van het bos? Natuurbehoud is voor stad, provincie en Vlaamse gemeenschap gelijk aan bos. Terwijl er in de polders bv.  nooit bossen geweest zijn. Bossen zijn in 't schorre een heel onnatuurlijk verschijnsel.

In 't schorre moet je kunnen genieten van eindeloze vergezichten. Precies dat opene maakt die ruimte zo oneindig kostbaar. Bovendien zijn zo'n weidse vlakten uitermate zeldzaam. In Europa vind je veel heuvels en bergen maar relatief weinig vlakke gebieden waar je kilometers ver kan kijken. We beseffen veel te weinig de schoonheid van ons landbouw, schorren en krekengebied.

Daarom een radicaal ideetje. Oostende is klein in oppervlakte, en heeft een groot tekort aan woningen. Nu offeren we ons erfgoed en de laatste vierkante meters landbouwgrond op aan woonuitbreidingszones. Misschien zou het toch een goed idee zijn om bij gebrek aan ruimte echt de hoogte in te gaan. Waarom geen gebouwen zetten die zelfs hoger zijn dan het Europacentrum. Dit heeft 2 grote voordelen:

  1. Oostende profileert zich nog meer als kleinste grootstad van Europa.(goed voor ons imago).
  2. We kunnen onze resterende open ruimte behouden en toch voor de nodige extra kantoor- en woonruimte zorgen. 
  3. Los het tekort aan woon- en kantoorruimte op. Bouw op de mediacenter site een  toren van 50 of meer verdiepingen, breek nieuw Helmond, het architecturale monster, af en zet er ook een toren van 50 of meer verdiepingen en we hebben alle woonruimte die we voor de volgende 20 jaar nodig hebben. Er zijn wellicht nog een paar plaatsen waar dit kan.
  4. Het huidige bouwkundig erfgoed komt minder onder druk.

Hieronder enkele beelden die ik genomen heb tijdens een wandeling in't Schorre. Hopelijk kunnen we nog lang genieten van dit prachtige gebied. In Roys Fotoblog vind je nog enkele andere mooie beelden.

Oud Routekot aan de Geodetische paal
Het Schorrengebied, wandelen langs de oude spoorwegberm
De Oostendse kreken
Binnenkort geen landbouw meer in Oostende?
Ook in het krekengebied, zomaar omdat ik dit een mooi plaatje vind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten