dinsdag 25 september 2012

Basis - een appartementje aan zee?


Vorige week was ik op het kopstukken debat van de 3 Oostendse verenigingen. Johan Vandelanotte beweerde dat er in Oostende als toeristische stad nog steeds een grote nood bestaat aan nieuwe appartementen, als de socialisten nog langer aan de macht blijven zullen er nog meer Appartementen moeten bijkomen.  Vandelanotte haalt een rapport aan van de Vlaamse gemeenschap waaruit zou blijken dat er nog veel meer appartementen moeten bijkomen.

Dit is een bizar standpunt, want bijna elke Oostendenaar die ik hierover aanspreek vind net dat er veel te veel apartementen gebouwd zijn en dat het bestuur in Oostende gedirigeerd lijkt te zijn door de immobiliën sector. Daarenboven is er heel wat leegstand en zelfs verkrotting.

Het grootste probleem is dat er heel wat authentieke of voor de bevolking belangrijke gebouwen of huizenblokken moeten sneuvelen om plaats te maken voor derderangs DDR architectuur. Ik wil in de komende weken een klein onvolledig overzichtje geven over hoe ons stadsbestuur de stad vernietigd, iedereen weet wie de enige echte baas is in Oostende ...

Ik wil het o.a. hebben over, het nieuw Helmond, theater de Illusie, Het cenakel, het mediacenter, de grote post, café petit Paris



Waarom Oostende genoeg appartementen heeft ...

 New Helmond
In Oostende hebben we met het Niew Helmond project het lelijkste gedrocht van Belgie. Als ik met goed herinner waren dit de wijze woorden van Bob van Reet toenmalig Vlaams bouwmeester. Op de plaats van die atlantiekwal in het centrum van de stad stonden vroeger prachtige karaktervolle gebouwen. Veel kroegen, Cafeetjes en dancings. Denk maar aan de Tube, de Vivaldi, Ter Keure waar we gingen biljarten en zelfs het geboortehuis van James Ensor. De oudere generatie kent zeker nog wel de King1 en 2.
Bij dit alles vergeten we dat de Langestraat het centrum was van een bruisend uitgaansleven. Mensen kwamen van Engeland, Antwerpen en Brussel speciaal naar Oostende. Waar vroeger Cafées, restaurants, dancing en andere uitgaansgelegenheid was vinden we nu bewoning door hoofdzakelijk 60+ die naar Oostende komen voor de rust, een aziatische supermarkt, de post, een bijna altijd gesloten keukenzaak en een grootwarenhuis. Er is nog slechts 1 horecazaak.  Dan zijn ze bij het stadsbestuur verwonderd dat het Oostendse uitgaansleven totaal om zeep is? Ze zijn er met de DDR architectuur van het nieuw helmond project in geslaagd om van dè feeststraat van de benelux een troosteloze omgeving zonder charme en shwung te maken. Een onvergeeflijke beslissing.

Nieuw Helmond, of hoe "moderne architectuur" een hele uitgaansbuurt om zeep helpt.





Maar ze weten van geen ophouden ...

Media center

Toen Kortrijk amper een parochiezaal bezat, had Oostende al zijn mediacenter. Talrijke vakbeurzen, sportevenementen en jaarbeurzen hebben hier plaatsgevonden. Maar het Oostendse stadsbestuur vond dat appartementen toch veel beter zijn dan een gebouw met een publieke functie en een uitstraling tot ver buiten Oostende. De stad heeft de gronden blijkbaar voor een spotprijs verkocht aan Dexia. Dexia heeft dezelfde gronden nadien voor een veelvoud van de prijs doorverkocht. Oostende is nu ongeveer de enige centrumstad zonder evenementenhal. Oostende weer een stap gedegradeerd richting boerendorp.



Café Petit Paris

Petit-Paris was altijd een speciaal beetje Oostende. Het enige centrale punt die nog niet volledig verwoest werd door lelijke appartementen. Centraal op de hoek lag Café  Petit Paris, in de volksmond beter gekend als Dikke Louis. Indertijd de plaats waar je de beste frieten van Oostende kon kopen. Het typische gebouw uit eind 1800 heeft nu ook al weer plaats moeten maken voor een nieuwbouw. Aan de plannen te zien die bij Immo Vyvey uithangen is het gebouw architecturaal weer geen echte hoogvlieger. Een beetje goedkoop, surrogaat modernisme. Het ergste is dat er weer een gat geslagen is in de ziel van Oostende.



De Henri Baelskaai

De Henri Baelskaai werd al in 2004 ingekleurd als woongebied. De handelaars en ondernemers in dit gebied hadden dus totaal geen zekere toekomst. Het resultaat is dat niemand nog durfde te investeren. Nu wordt duidelijk hoe het stadsbestuur ook dit typisch stukje Oostende wil vernietigen met nieuwe appartementen.


Nieuwbouw appartementen aan het prinses stephanie- en Clementina plein

Het prinses Clementina en prinses stefanieplein zijn kleine oases, pareltjes van de belle-epoque architectuur. Een mooi park en schitterende waardevolle huizen dicht bij petit paris, Tenminste tot de nieuwe DDR architecten en immobiliën baronnen toesloegen. Nu staan er nog slechts enkele zogenaamde authentieke gebouwen verdrongen tussen zo goedkoop mogelijke architectuur. Het hart van de man met een hart voor Oostende gaat bloeden. De overblijvende gebouwen staan er nu zo verweesd bij ...

Theater aan zee?

Oostende probeert zich te profileren als "de cultuurstad". In de jaren 90 tot Vandelanotte zich teveel met Oostende ging bemoeien hadden we nog een heel rijk amateurtheater leven. Er waren regelmatig voorstellingen  in het feest- en cultuurpaleis, het cenakel, de Illusie. Maar ondertussen werden al deze zalen afgebroken. Er komt in de oude post wel een nieuw groot cultuurcentrum, maar om plaats te maken voor cultuurcentrum "de grote post"  moesten een paar honderd jongen mensen van het Belgacom Call-center verhuizen naar Brugge. Of hoe Oostende weer jonge mensen uit de stad verjaagt. Ze hebben toch altijd het beste met ons voor ...
theater de illusie
Theater de Illusie, prachtig café met achteraan een gezellig theater (bron Dement Oostende)

En de "hoogstaande architectuur" die in de plaats komt. Maar vooral weer een publiek gebouw dat plaats moet ruimen voor het geldgewin van de immosector.

Het cenakel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten