dinsdag 25 september 2012

Een appartementje aan zee?


Vorige week was ik op het kopstukken debat van de 3 Oostendse verenigingen. Johan Vandelanotte beweerde dat er in Oostende als toeristische stad nog steeds een grote nood bestaat aan nieuwe appartementen. Als de socialisten nog langer aan de macht blijven zullen er dus nog meer Appartementen moeten bijkomen.  Vandelanotte  haalt daarbij een rapport aan van de Vlaamse gemeenschap waaruit zou blijken dat er nog veel meer appartementen moeten bijkomen.

Dit is een bizar standpunt, want bijna elke Oostendenaar die ik hierover aanspreek vind net dat er veel te veel apartementen gebouwd zijn en dat het bestuur van Oostende vrij spel geeft aan de immobiliën sector (om geen zwaardere woorden te gebruiken). Daarenboven is er heel wat leegstand en zelfs verkrotting terwijl historische en publieke gebouwen die in perfecte staat verkeren tegen de vlakte gaan.

Het grootste probleem is dat er heel wat authentieke of voor de bevolking belangrijke gebouwen of huizenblokken moeten sneuvelen om plaats te maken voor derderangs DDR architectuur.

De vraag is natuurlijk welk Oostende we willen, Oostende als kleinste grootstad van Europa met een breed aanbod van onderwijs, cultuur, uitgaansleven en een actieve bevolking of het Oostende van appartementen, 2e verblijven met oude rijken en arme jongeren. Een stad zonder uitstraling waar veel publieke functies moeten wijken voor appartementen (toevallig altijd weer door dezelfde spelers gezet).
Moeten we om ontvolking tegen te gaan Oostende degraderen tot slaapstad of moeten we aanvaarden dat ons grondgebied klein is, en binnen de beperkte ruimte gaan voor de rol van centrumstad, enige echte stad aan zee en belangrijk verkeersknooppunt. Bredene, Middelkerke, Oudenburg en Gistel zijn ons natuurlijk achterland en het grootste deel van hun bevolking zijn uitgeweken Oostendenaars. Jabbeke was dat ook, maar die gemeente richt zich nu meer en meer op Brugge.

Ik wil in de komende weken een klein onvolledig overzichtje geven over hoe ons stadsbestuur de stad vernietigd, iedereen weet wie de enige echte baas is in Oostende ...

Ik wil het o.a. hebben over, het nieuw Helmond, theater de Illusie, Het cenakel, het mediacenter, de grote post, café petit Paris

Nieuw Helmond en de appartementen langs de dijk uit de jaren 70, allebei een even lelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten