dinsdag 25 september 2012

Nieuw Helmond, of de dood van het uitgaansleven


In Oostende hebben we met het Nieuw Helmond project het lelijkste gedrocht van Belgie. Als ik met goed herinner waren dit de wijze woorden van Bob van Reet toenmalig Vlaams bouwmeester.

Op de plaats van die Nieuwe atlantiekwal in het centrum van de stad stonden vroeger prachtige karaktervolle gebouwen. Veel kroegen, Cafeetjes en dancings. Denk maar aan de Tube waar reglmatig concerten en fuiven waren, de Vivaldi, Ter Keure waar we gingen biljarten en zelfs het geboortehuis van James Ensor. De oudere generatie kent zeker nog wel de dancings King1, King2 en de Elysee.

Wie nu in de Mont-martre wijk komt kan zich bijna niet meer voorstellen dat  hier het centrum was van een bruisend uitgaansleven. Mensen kwamen van Engeland, Antwerpen en Brussel speciaal naar Oostende. Waar vroeger Cafées, restaurants, dancing en andere uitgaansgelegenheid was vinden we nu bewoning door hoofdzakelijk 60+ die naar Oostende komen voor de rust, een aziatische supermarkt, de post, een bijna altijd gesloten keukenzaak en een grootwarenhuis. Er is nog slechts 1 horecazaak.  Dan zijn ze bij het stadsbestuur verwonderd dat het Oostendse uitgaansleven totaal om zeep is? Ze zijn er met de DDR architectuur van het nieuw helmond project in geslaagd om van dè feeststraat van de benelux een troosteloze omgeving zonder charme en shwung te maken. Een onvergeeflijke beslissing.

Nieuw Helmond, of hoe "moderne architectuur" een hele uitgaansbuurt om zeep helpt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten